szerda, április 09, 2008

térdközszabályozás

Most gyorsan rá is kerestem. A google haverom szerint még soha, senki nem írta le ezt a szót, én vagyok az első!
És ezennel máris követelem az értelmező kéziszótárba a felvételét, így:

térdközszabályozás: elterjedt metakommunikációs kifejezőeszköz


2 megjegyzés:

Weinmaster írta...

a passzív szókincsünk hatalmas. a rizsporosparókát sem mondjuk ki minden évben 0,5-ször(-nál-nél-)többször, mégis létezik... elvileg,... bár én még nem találkoztam vele, de ez nem jelent semmit, mert például a Niagara vízesés is létezik, bár én még nem találkoztam vele..
mégis: legérdekesebbek a "térdközszabályozás"-hoz hasonló látens, aktiválásra (feltalálásra) váró szavak(ok)(jaink).. mert azok igenis léteznek és mindig újak születnek, sokkal többek(ek), mint az aktív szókincsünk szavai. Sőt: az aktív szókincsünk szavai csupán vannak: az uborka, kutya, nagymama, focimeccs, verekedés, zöld, fehér (etc)szavainkat nem lehet újraalkotni, ezek nem születnek, vannak, legfeljebb majd elhalnak.

A térdközszabályozás, mint pusztába kiáltott szó is elindítja a vezérhangyákat, de a mögötte rejlő rejtélyes fogalom méginkább. Igazából a térdközzel, mint létező valósággal sem sokat foglalkozunk (más kérdés a combköz). Bár a térdköz szabályozás egyértelműen összefügg a combközszabályozással, mert az amberi test izületei olyan csodálatos módon építtettek fel, hogy a két köz egymástól külön mozgása, kígyóemberek kivételével elképzelhetetlen.
Többször újragondolva: a térdközszabályozás, hiába látens kifejezés, mégis élő.. számomra sokkal élőbb például a Niagara vízesésnél..

Borsay Márti írta...

ennek örülök:)