csütörtök, május 03, 2007

krematorium motol

Akik régebb óta néznek (most értelemszerűen magamra gondolok) azok tudják, hogy onnan két megállóra lakunk, vagyis minden nap elmegyünk a krematórium Motol előtt, így aztán volt alkalmam megfigyelni. Eleve furcsa az, hogy krematóriumnak mondják, miközben temető is, akkor már miért nem inkább temető a neve, a krematórium az kegyetlenül érzékletes, meg leíró. Igaz, hogy a temető is, na, de ahhoz kapcsolódik valami szelíd béke is, amibe bele lehet törődni, a krematórium viszont olyan fenyegető tartalmú szó, nem igazán szeretem.
Hát, lehet, hogy végülis így gondolták ezt azok is, akik ebben a megállóban, a temető bejárata mellett fogtak üzleti vállalkozásba, és igyekeztek valamivel oldani a feszültséget, mintegy kiszólva a villamoson utazó nézőközönségnek: Hejj, ne szarjatok be, nem is olyan rossz hely ez!
és kitesznek mindenféle táblákat, például a sírköves kirakta, hogy ő még konyhapultokkal és lépcsők készítésével is foglalkozik. (...és akkor elképzeltem egy lakásavatót, ahol az elégedett vendégek végigmérik a berendezést, majd elhangzik egy ilyen párbeszéd: Hm, ez szuper, hol csináltattad? Hát itt a sírkövesnél, a krematórium mellett!)

Aztán van egy kávézó is a sírköves mellett, amit szintén meg lehet éppenséggel érteni, hogy a nagy bánatban virrasztás után szüksége lehet valamire az embernek, ami ébren tartja, hát bedob egy kávét. De ez egy teraszos hely, és ki van írva az is, hogy staroprament is csapolnak, és hogy vállalják ajándékkosarak és bonbonkollekciók összeállítását.

Engem igazából az érdekelne, hogy vajon kik vásárolhatnak ott?

Nincsenek megjegyzések: