péntek, december 24, 2010

karácsonyra és szilveszterre

Hátha nem ismeri még mindenki:

"Karácsonyra (jó tanács az idősebbektől):

Kő-kavics-homok

Egy filozófia professzor úgy kezdte az előadását, hogy fogott egy konzerves üveget, és feltöltötte kb. 5 cm átmérőjű kövekkel. Rákérdezett, hogy ugye tele van az üveg.

Igen - volt a válasz.
Ezután elővett egy dobozt, tele apró kaviccsal, és elkezdte a kavicsokat beleszórni az üvegbe. Miután a kavicsok kitöltötték a kövek közötti üres helyeket, megint megállapították, hogy az üveg tele van.
A professzor ezután elővett egy dobozt homokkal, és azt kezdte betölteni az üvegbe. Természetesen a homok minden kis rést kitöltött.

„És most – mondta a professzor – vegyék észre, hogy ez az önök élete!

A kövek az igazán fontos dolgok – a családod, a partnered, az egészséged, a barátaid, a hobbid – ha minden mást elveszítenél, az életed akkor is teljes maradna.

A kavicsok azok a dolgok, amelyek még számítanak, mint a munkád, a házad, az autód.

A homok – az az összes többi. Az apróságok. Ha a homokot töltöd be először, nem marad hely a kavicsoknak és a köveknek.

Ugyanez történik az életeddel. Ha minden idődet és energiádat az apróságokra fordítod, nem marad hely arra, ami igazán fontos számodra. Fordíts figyelmet azokra a dolgokra, amelyek alapvetők a boldogságod szempontjából! Játssz a gyermekeddel! Törődj a pároddal! Szakíts időt a barátaidra, kikapcsolódásra, a hobbidra! Gyakran látogasd a rokonaidat! Menj el orvosi ellenőrzésre!

Mindig lesz időd bevásárolni, rendet rakni, takarítani, dolgozni. Először a kövekre figyelj – azokra, amik igazán számítanak! Állítsd fel a helyes sorrendet! A többi csak homok."

Szilveszterre (folytatás a fiataloktól):

Később azonban az egyik hallgató fogta az üveget, amelyről a professzor és a többiek megállapították, hogy tele van, és beleöntött egy üveg sört. Természetesen a sör kitöltötte a homokszemcsék közti hézagokat, így az üveg tényleg tele lett.

Tanulság:

Nem számít, mennyire van tele az életed, egy sör mindig belefér!"


2 megjegyzés:

Mácsai Ferenc írta...

Sör helyett kisfröccs?
Boldog Karit Márti!
Na jó, Prágában sör.:)



semer

Borsay Márti írta...

Köszi Feri, nektek is!