szerda, november 11, 2009

kauzalitás


Mióta úgy néz ki, hogy egy önálló kiállításon elkerülhetetlenül szembekerülök majd az emberek véleményével, édesanyám a rossz könyveket is lelkiismeretesen végigolvassa; az egész világ nevében készül a jó néző szerepre.

5 megjegyzés:

F. írta...

minden okozati kapcsolat parazita jellegű, csakhogy ha a parazita lemond az anyatestről, máris látszik, hogy a kapcsolódás valójában ontologikus volt és mindössze tettette ezt a kauzalitást.
asszem ez hatványozottan igaz egy anya-lánya kapcsolatban.
:)

Unknown írta...

Hol? Mikor? Gratulálok!

Borsay Márti írta...

F: talán mégsem olyan ez a viszony, hogy bármilyen függésről le lehessen benne mondani, sőt, mint látod egyre furcsább dolgokra kényszeríti az érintett feleket:)

Szia Csaba, köszi!:)
A Prágai Magyar Kulturális Központban lesz február közepétől április közepéig.
(Majd ha meglesz a pontos dátum, akkor küldök meghívót is!)

F. írta...

nem mondtam én, hogy bármiről is le kéne mondani (vagy, hogy tényleg le lehet-e önként mondani egy ilyen kapcsolatról), csak azt mondom, hogy az okozati viszonyok nem valósak, csak üres duplumok és pontosan a mögötte meghúzódó létközpontú tartalom kényszeríti ki a felekből azt a magatartást ami ilyen -legtöbbször a racionalitás álcájába burkolózó- kauzalitásnak mutatja magát. az egyidejű jelentés itt három külön elemre bomlik: ok, okozat és a fázisok közti viszony. értem ez alatt, hogy nem azért dörög mert villámlott, hanem mert ez a vihar természete. vagy, hogy az anyák akkor is megteszik ezt a gesztust, ha a gyermekük nem egy pozitív, hanem negatív megmérettetés előtt áll. az anyák ilyenek. ja, és persze, én is gratulálok.
:)

Borsay Márti írta...

igen és köszi!:)